Mediakasvatuskuulumisia kuluneelta vuodelta

Kiitos kuluneesta vuodesta ja antoisasta yhteistyöstä! Olen viimeisen vuoden aikana tavoittanut koulutuksillani lähemmäs 9000 lasta, nuorta, varhaiskasvatuksen työntekijää, kasvattajaa ja vanhempaa ja jokaisessa kohtaamisessa olemme keskustelleet, pohtineet ja hämmästelleet yhdessä miten monimuotoisia ja nopeasti muuttuvia lasten ja nuorten mediamaailma ja -ympäristöt ovatkaan.

Mediakasvatuskoulutuksissa on kuluneenakin vuonna puhuttanut sosiaaliset mediat, mutta paljon on keskusteltu myös siitä mikä on sopiva määrä käyttää medioita päivittäin. Lisääntyneet laitteet sekä helppo pääsy nettiin on vaikuttanut myös nousujohteisesti käyttömääriin. Digitaalinen pelaaminen ja sen lieveilmiöt ovat olleet kuluneena vuotena myös koulutuksissa paljon esillä. Välillä kiva ja mukava harrastus saattaa alkaa viedä liikaa jalansijaa arjessa ja lapsi tai nuori tarvitsee aikuisen tukea sekä pelaamisen että arjen hallinnassa kuin myös ajankäytössä. Oppilaiden kanssa oppitunneilla on voimakkaasti noussut esiin lasten ja nuorten vilkas mediaelämä myös öisin. Monella alakouluikäiselläkin on kännykkä tai tabletti omassa huoneessa öisin ja tiedon virrasta saattaa olla välillä vaikea kytkeytyä pois ja rauhoittua nukkumaan. Tämä näkyy koulun ja kodin arjessa usein väsymyksenä ja erilaisina vaikeuksina keskittyä.

Tytöt tietokoneella

Vanhemmat tarvitsevat mediakasvatusta aivan yhtä kipeästi kuin lapset ja nuoret, ja kouluissa kierrellessäni olen aistinut miten vanhempien huoli on myös todellista. Kouluissa erilaiset sähköiset oppimisympäristöt ovat lisääntyneet uuden opetussuunnitelman tiimoilta mikä pohdituttaa paljon vanhempia, kun mediankäyttö lisääntyy nyt myös koulun kautta. Ammattikasvattajatkin ovat joutuneet päivittämään mediaosaamistaan uuden opetussuunnitelman tiimoilta. Myös vapaa-ajalla uusia kiinnostavia sovelluksia tupsahtelee lasten ja nuorten tietoisuuteen jatkuvasti. Uusimpana juuri nyt sosiaalinen media Snapchat, joka näyttäisi olevan syrjäyttämässä pitkään käytetyimmän sosiaalisen median sijaa pitäneestä Whatsappista. Snäppiin ovat jo siirtyneet iso joukko tubettajia ja julkkiksia ja myös heitä seurataan nyt Snäpin kautta. Tämä on lisännyt sovelluksen vetovoimaa.

someron-terhokerho-tuulispaassa-190815-kuvaajamaaritsalminenmll-2

Ensi vuoden koulutuskalenteri on täyttynyt jo mukavasti, mutta vielä mahtuu mukaan uusia mediakoulutuksia. Tukea Digiajan Kasvattajille-vanhempainiltakokonaisuus on saanut kouluissa hyvän vastaanoton ja kokonaisutta voidaan räätälöidä myös koulun ja yhteisön tarpeisiin, esim. keskittymällä syvemmin vaikkapa pelaamiseen, ongelmapelaamiseen, nettiriippuvuuteen, nettikiusaamiseen, sosiaalisiin medioihin tai mediakriittisyyteen.

Mediakasvatustietämystä ja -osaamista on hyvä päivittää säännöllisesti. Kertaus tuntuu tässäkin asiassa olevan opintojen äiti :) Oman yhteisön kanssa on tärkeää käydä säännöllisin väliajoin keskustelua mediaan liittyvistä asioista ja päivittää samalla omia ajatuksia omasta mediavanhemmuudesta. Lapsen kasvun ja kehityksen myötä myös mediavanhemmuus muuttuu koko ajan. Ota yhteys, jos koulunne / yhteisönne tarvitsee mediakasvatusta ja pohditaan yhdessä minkälainen kokonaisuus olisi juuri teille sopiva! MLL päivittää lähiaikoina koulutuskalenterin, löydät MLL:n koulutukset täältä.

Nähdään taas mediakasvatuksen parissa!

 

Yhteistyöterveisin,

Paula Aalto

Kirjoittaja on mediakasvattaja ja nuorisotyönkouluttaja MLL:n Varsinais-Suomen piirissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s