Täällä äiti, kuuleeko neuvola?

Olemme tässä lähipäivinä menossa tyttäreni kanssa neuvolaan ottamaan hänestä tuoreet mitat. Meillä äideillähän on aina vähän epämääräinen olo, jos lapsen viimeisimmästä neuvolapunnituksesta ja -mittauksesta on enemmän kuin viikko aikaa. Kuka tahansa saattaa kysäistä jälkikasvun grammat ja millit koska tahansa, ja niistä pitäisi olla mahdollisimman uutta tietoa. Lapsen painoindeksi on muistettava muun muassa vaatekaupoilla ja apteekissa, mutta erityisen painavaa tieto on vauvakerhossa. Kerhoissahan ”Mitä kuuluu?” -repliikin sijaan kysytään: ”Paljonko vauvasi painaa?”

20161024_081022

Neuvola on minulle – ja useimmille meistä suomalaisista vanhemmista – paljon enemmän kuin vaaka ja mittanauha. ”Neuvola-aika”-merkintä kalenterissa tarkoittaa, että kohta pääsen taas turvallisen tädin luokse kaksikymmenkohtaisen kysymyslistani kanssa – ja ylitän aikani puolella tunnilla. En tiedä, mihin olisin esikoiseni kanssa joutunut, jos ihanista ihanin terveydenhoitaja ei olisi neuvonut, kannustanut ja rauhoitellut. Hänen puhelinnumeronsa oli yhtä tärkeä kuin yleinen hätänumero, ja tämä rouva Naantalin Suopellosta tukki linjat harva se päivä: ”Onko vauvallani kylmä ilman villahaalaria elokuussa? Montako millilitraa päärynäsosetta puolivuotiaan pitää syödä välipalalla? Onko normaalia, ettei lapseni osaa tehdä vielä palikoista tornia?” Nyt toisen lapsen saatuani otan paniikkipuheluja neuvolaan vähän harvemmin.

20161024_081636

 

Olen äärettömän kiitollinen Suomen neuvolajärjestelmästä. Olen onnellinen empaattisista terveydenhoitajista, jotka eivät purskahda nauruun tyhmienkään kysymysten äärellä. On myös vaikea kuvitella, millaista olisi ollut raskausaika ilman äitiysneuvolan asiantuntemusta.

Ja tiesittekö: Suomen ensimmäinen lastenneuvola perustettiin vuonna 1922 Arvo Ylpön aloitteesta. Tämän jälkeen kattavan neuvolajärjestelmän rakentajana toimi Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Valoa syyspäiviinne toivottaen,

Anna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s