Metrin pituinen personal trainer

Suomalaislapsille laadittiin hiljattain uusi liikuntasuositus: alle 8-vuotiaiden pitäisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä. Jäin odottamaan, millainen ohjeistus meidän vanhempien kuntoiluihin annettaisiin. Kotona lasta hoitavan aikuisen päiväänhän sisältyy nykyisin liikuntaa noin 12–15 tuntia. Treeni on enimmäkseen ohjattua, ja harjoitusohjelman määrää kotona asuva 0–6-vuotias. Vanhemman päivään kuuluvat usein muun muassa seuraavat liikkeet: lattialle heittäytyneen taaperon maastaveto, metrin mittaisen ihmisen tasolle kyykkäys sekä käsivarren ojennus ja koukistus lusikka- ja lapsipainoilla.

Oman harjoitusohjelmani laatii personal trainer, joka on kaljupäinen, noin 70 senttiä pitkä ja tekee työtään maitopalkalla. Hän painottaa tällä hetkellä kävelyurheilua: minä työnnän vaunuja ja valmentaja itse pötköttää niissä painona. (vrt. voimamieskisojen rekan vetäminen) Tämä traineri on armoton: kun pysyn liikkeessä, hän on tyyni ja nukkuu, mutta jos löysäilen tai pysähdyn, alkaa kauhea huuto ja karjuminen. Treenejä ei peruta, vaikka taivaalta sataisi märkiä vaippoja.

20160913_092534

Vauvaa hoitavan kunto-ohjelmaan kuuluu paljon anaerobista lihasharjoittelua, joka muuttuu sitä raskaammaksi, mitä korkeammalle nosteltavan pötkylän kasvukäyrä kohoaa. Kaikista kovimmat maitohapot irrottaa lapsen kantaminen autokaukalossa, joka painaa jostain ihmeen syystä noin tonnin. Taaperot ja uhmaikäiset korostavat usein aerobista liikuntaa ja treenauttavat vanhemmillaan muun muassa räjähtäviä lähtöjä kohti kaatuvia maitomukeja ja uhkaavia tilanteita. Lapsen johtama treeni tapahtuu kiertoharjoitteluna kodin huoneesta toiseen, toistoja tehdään loputtomasti ja syke pysyy välillä 150–190. Päivän suoritusta voisi kuvailla sanalla kokovartaloprässi. Palautusjuomaa ei tarvita, sillä mahdollisuutta palautumiseen ei ole. Suihkussa ei käydä, koska pienikokoinen valmentaja ei sinne päästä. Harjoittelu aloitetaan aamulla noin kuuden maissa lämmittelemättä ja päätetään illalla kaatumalla sänkyyn ilman venyttelyä.

20160913_160238

Yksi osa-alue vanhempien liikuntapiirakassa on joka päivä tapahtuva fysiikan lakien uhmaaminen: Jos toinen leikki-ikäinen karkaa kaupassa jäätelöaltaalle ja toinen karkkihyllylle, olisi vanhemman hyvä pystyä liikkumaan kahteen suuntaan yhtä aikaa. Kun vatsatautinen lapsi yökkää yöllä, pitäisi ämpäri juosta pesuhuoneesta makuuhuoneeseen alle sekunnissa.

Sitten kun valtiovalta laatii liikuntasuositukset meille vanhemmille, niin voitaisiinko liikkumista rajoittaa aluksi vaikkapa kahdeksaan tuntiin päivässä? Ja vielä: olisiko maamme mäkihyppyjoukkueelta jäänyt yli yhtään mentaalivalmentajaa, jota me vanhemmat voisimme silloin tällöin lainata?

Sporttista syksyä toivottaen,
Anna

P.S. Äiti-vauva-jumppaan ei nyt ilmoittauduttu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s