Me ja maailma

Maailma pienenee koko ajan, kun ihmiset ja tieto siirtyvät nopeammin ja helpommin paikasta toiseen. MLL:n toiminnassa olemme myös ottaneet huomioon tämän muutoksen. Meiltä Varsinais-Suomesta on yhteys Turkkiin, sillä tarmokas työkaverimme Hatice on kotoisin sieltä. Siksi pelottavat uutiset Turkista tuntuvat meistä paljon läheisimmiltä, kuin ehkä muuten tuntuisivatkaan.

Minulle nämä uutiset ovat viime aikoina tulleet vielä enemmän iholle. Keväällä sain mahdollisuuden tutustua Haticen synnyinkaupunkiin ja koko sukuun, sillä saimme Haticen kanssa kutsun Turkkiin tulla kertomaan MLL:n toiminnastamme opiskelijoille kahteen yliopistoon Adanan alueella lähellä Syyrian rajaa. Jos Hatice ei olisi ollut meillä piirillä töissä, ei turkkilainen yliopisto varmaankaan olisi keksinyt kutsua meidät kertomaan suomalaisesta kansalaistoiminnasta heidän opiskelijoilleen. EU:n rahoittaman Erasmus-ohjelman avulla kiersimme yhdessä saksalaisen vastaanottokeskuksen työntekijän kanssa kertomassa monikulttuurisesta työstämme turkkilaisille opiskelijoille, tutkijoille, päättäjille sekä virkamiehille.

kuva 1

Pidimme saksalaisen kanssa yhdessä niin monta esitelmää eri yleisöille, että viimeisenä päivänä osasin jo ulkoa saksalaisten supertehokkaat systeemit ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, ja keinot saada maahanmuuttajat parissa viikossa sisään saksalaiseen työelämään. Tämä oli kätevää, sillä näin meidän ei tarvitse lähteä Saksaan oppiaksemme heidän systemaattisuudesta ja pitkän kokemuksen mukanaan tuomista käytännön ratkaisuista. Esimerkiksi opin, että kaikille maahantuleville miehille annetaan omalla kielellään kirjoitettu vaaleansininen tiedote ja naisille vaaleanpunainen, joissa kerrotaan erittäin konkreettisesti naisten ja miesten tasa-arvoisesta kohtelusta Saksassa ja kerrotaan mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Ei voi ainakaan väittää, ettei tiennyt asioista, kun saa heti paperin käteensä, missä asioista puhutaan selkeästi ja suoraan.

kuva 2

En pysynyt laskuissa kuinka monta sataa opiskelijaa kohtasimme matkamme aikana, mutta paljon heitä oli! Useampi heistä toivoi voivansa tulla Suomeen Erasmus-ohjelman kautta harjoittelijoiksi meille. Tietenkin Saksan oli monelle kiinnostavampi, kun suurella osalla nuorista on siellä jo sukulaisia tai tuttuja.

kuva 3

Onni-nalle oli tietenkin mukana maailmalla kanssamme. Annoimme muun muassa Suomen kunniakonsulille yhden Onnin, kun hän kahtena päivänä oli mukana ohjelmassamme.

kuva 4

Tapasimme paljon Adanan-kaupungin korkeita virkamiehiä ja päättäjiä. Tässä ojennan Onni-nallen Huseyin Comulle, joka on Suomen kunniakonsuli, kuuluisa Adanalainen liikemies,

kuva 5

En usko, että kuulijamme pääsivät kärrylle siitä mitä kaikkea MLL tekee. Itse nimikin taisi olla aika vaikea, kun lehdessä luki Monnerheim eikä Mannerheim. Tärkeintä on kuitenkin, että saimme viestittyä kansalaisjärjestötyön tärkeydestä ja voimasta, kuten isien kasvavasta roolista lasten elämässä. MLL:n tapaista organisaatiota kaivataan kaikkialle maailmassa, mutta ehkä meidän suomalaisten tarve jaetulle yhteisöllisyydelle on kuitenkin vielä isompi kuin vaikkapa turkkilaisten.

Minulle suurin anti koko matkastamme oli kuitenkin Haticen suvun kanssa asuminen ja eläminen arjessa. Sellaista yhteisöllisyyttä en ole koskaan aiemmin kokenut, vaikka tulenkin suomenruotsalaisesta suvusta, jossa vaalitaan suvun yhteisöllisyyttä.  Vaikka asuimmekin aivan Adanan keskustassa kerrostalossa, henki oli kuin vanhassa kylässä, jossa sukulaiset asuvat vierivieressä. Ei ole väliä ovatko talot vierekkäin tai asunnot päällekkäin. Yhtä hyvin yhteisöllisyys toimii kerrostalossa kuin maaseudulla, jos niin vain halutaan.

2016-05-04 13.30.06

Kun maailma vilisee pelottavia uutisia ja joskus tuntuu vaikealta uskoa tulevaisuuden valoisuuteen, me ihmiset kuitenkin rakennamme lähipiirissämme koko ajan huomista toiveikkain mielin. Ja siitä on vahingossa jäänyt todistusaineistoa matkaseurueemme yhteiskuvassa, jossa taustalla näkyy Adanan tunnus. (Tarkkaavainen voi myös bongata kaksi onnellista morsianta…)

kuva 7

Matkaterveisin Turkista,

Janina
MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s