Perhekeskus Marakatti on täysi kymppi

Marakatti syntyi vanhempien tarpeesta jakaa vanhemmuuden iloja ja huolia toisten vanhempien kanssa. Vahva näkemys alusta asti oli, että Marakatti on kehittämisperhekeskus, josta hyötyvät myös MLL:n paikallisyhdistykset.

Marakatin toiminta käynnistyi joulukuussa vuonna 2005 Läntisellä Pitkälläkadulla lahjoituksien ja talkootyön avulla. MLL:n Varsinais-Suomen piiri oli pitkään etsinyt mahdollisuutta perustaa Turkuun lapsiperheille avoin kohtaamispaikka. Tämä mahdollistui kun Leaf ja Saku Koivu tekivät lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseen liittyvän lahjoituksen. Kun vielä MLL:n Turun yhdistys avusti merkittävästi käynnistymisvaiheen kustannuksissa, voitiin paikka avata hyvin lyhyen valmisteluvaiheen jälkeen.

Blogikuva3

Perhekeskustoiminta oli tuolloin MLL:ssä melko uutta ja alusta asti oli selvää, että Marakatissa toimintaa kehitetään ja kehitettyjä työmuotoja välitetään paikallisyhdistysten käyttöön. Paikka toimi myös Vauvaperhe-hankkeen kokeilupaikkana. Alussa toiminta koostui perhekahviloista, vertaisryhmistä ja lasten kerhoista.

Kun MLL:n Varsinais-Suomen piiri muutti Perhetalo Heidekenille 1.3.2008, muutti Marakatti mukana. Toiminnallisesti tilanne parani kun saatiin isommat tilat ja leikkipiha.

Blogikuva9

Perhekeskus Marakatti on Perhetalo Heidekenin käyntikortti

Perhetalo Heidekenin imagolle on tärkeää, että talossa kuuluvat lasten äänet ja askeleet. Pihapiirissä näkyvä leikkimökki ja leikkialue sekä vaunukatos, jossa usein on pitkä rivi vaunuja, kertovat tulijalle heti, että talo on aidosti perheiden talo. Perhekeskus Marakatti on perhetalon käyntikortti ja tärkeä osa talon julkisuuskuvaa.

MLL:n Perhekeskus Mara-katti Läntisellä Pitkälläkadulla oli vakiinnuttanut asemansa lapsiperheiden keskuudessa. Se siirtyi Perhetalo Heidekenille, jolloin sen käyttäjien myötä perhetalo tuli heti tutuksi suurelle määrälle lapsiperheitä.

Blogikuva7

Blogikuva5

Marakatti on keskeinen toimija monissa tapahtumissa, jotka kokoavat Perhetalo Heidekenille laajan joukon lapsia ja vanhempia. Perheiden Taiteiden yöhön osallistuu elokuussa noin tuhat kävijää, Marakatin jouluaamu kokoaa lähialueen päivähoitolapsia perheineen tunnelmalliseen joulun odotustapahtumaan Heidekenin pihalle ja Mamma Marakatin kissanpäivät on kesäkuinen pihatapahtuma lapsiperheille.

Blogikuva6

Perhetalossa käy paljon vierailijoita ympäri maata tutustumassa lastensuojelujärjestöjen yhteistyöhön. Tässä yhteydessä Marakatti on mielenkiintoinen tutustumiskohde, jossa voidaan esitellä käytännön toimintaa ja edistää kumppanuus perhekeskusmallin leviämistä.

Osoitus toiminnan tarpeellisuudesta on kävijämäärien ja toiminnan kasvu. Toimitilat kävivät keväällä 2013 ahtaiksi ja MLL:n Varsinais-Suomen piiri vuokrasi Kiinteistöosakeyhtiö Heidekenin omistuksessa olevan pienen puutalon (68 m2) Heidekenin pihapiiristä. Nyt kävijämäärät ovat vakiintuneet 10 000 kävijän kummallekin puolelle. Perhekeskuksen kävijät ovat tavallisia lapsiperheitä, pääsääntöisesti alle kouluikäisiä lapsia joko vanhempien tai heille läheisen aikuisen kanssa.  Perhekeskus Marakatin toiminta koostuu perhekahviloista, vertaisryhmistä, kerhoista, tapahtumista, retkistä ja koulutuksista. Sen sisällöt muuttuvat ja vastaavat aidosti perheiden tarpeisiin. Perheet ovat sekä osallistujina että tekijöinä omien voimavarojensa mukaan. Tämä osaltaan lisää kuntalaisen osallisuutta.

Blogikuva8

Blogikuva1

Kaupungin edustajat pitävät toimintaa tärkeänä ja toivovat sen laajentamista kaupunginosiin. Marakatin ohjausryhmässä on useaan otteeseen kuultu kaupungin ja seurakunnan työntekijöiden näkemyksiä toiminnan tarpeellisuudesta. Tärkeinä yhteistyökumppaneina ovat edelleen vuonna 2016 MLL:n Turun yhdistys, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala, vapaa-aikatoimiala ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Yhteistyötä tehtiin laajasti muiden järjestöjen ja yritysten kanssa.

Marakatissa panostetaan lasten mielipiteisiin, kommentteihin ja toiveisiin ja siihen, miten aikuinen (vanhempi tai työntekijä) kuulisi lasten toiveet paremmin ja huomioisi lasten näkökulman tilankäytöstä alkaen. Vuosien varrella on kokeiltu piirrustus- ja haastattelukyselyjä, valokuvauspalautteita, hymynaamatauluja. Pienikin vauva otetaan vastaan omana yksilönä ja vauvapalautteita kysellään vanhemman antamana vauvan näkökulmasta. Vuonna 2016 keskitytään lasten äänen kuulemiseen Marakatissa kehitetyn Huomaa minut! -havainnoinnin myötä.

Blogikuva4

Kuvien kommentit on kerätty vuosien varrelta kyselyistä sekä Huomaa minut!-havainnoinnista. Kuvat ovat Marakatin 10-vuotisesta historiasta niin Läntiseltä Pitkältäkadulta sekä Perhetalo Heidekeniltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s