Puhelinnumerosta kissavideoon

13324317_10208887478400672_1181798884_o

Perheessämme on kaksi lasta, joilla on ikäeroa kymmenisen vuotta. Kun esikoisemme syntyi vuonna 2005, oli vauvanvaunuissa neljä rengasta, eikä juuri kukaan ollut sosiaalista mediaa nähnytkään. Kun saimme toisen lapsemme vuonna 2015, vauvoja kuljetettiin kolmipyöräisissä kieseissä ja koko kansakunta oli laittanut kuulumisensa nettiin. Esikoiseni vauva-aikoina puhelimeni hauskin sovellus oli numeronäppäimistö, josta sai soveltaa numerot ruudulle haluamaansa järjestykseen. Ystävälle saattoi lähettää viestin, jos jaksoi hakata jäykkiä näppäimiä noin sadan merkin verran.

13288525_10208887475960611_1467260388_o

Koska puhelimet olivat kymmenen vuotta sitten niin tylsää seuraa, oli meidän äitien lähdettävä etsimään ihmiskontakteja työntämällä nenämme ja vaunumme ovesta ulos. Siellä me istuimme hiekkalaatikon reunalla kännykät tiukasti taskuissa ja tuijotimme ruutujen sijaan toisiamme ja lastemme touhuja. Ei yhtä ainoaa kissavideota missään, ei ainuttakaan päivitystä koko hiekkalaatikkosessiosta – kukaan ei koskaan saanut tietää, mitä Naantalin Mäntypuistossa niinä aamupäivinä tapahtui.
(”Poika laskee liukumäestä, mä otan aurinkoo. Kohta kotiin laittaan ruokaa.” #kurakinttaat#ankkamuotti#einesmaksalaatikko
”Tyttö keinuu, mä syön purkkaa. Kohta pakko lähtee päikkäreille.” #annavauhtia#univelka)

13340750_10208887476960636_1684386689_o

Kun tulin puoli vuotta sitten äidiksi toisen kerran, huomasin, että älypuhelin oli mullistanut paitsi koko maailman, myös kotivanhemmuuden. Se oli tehnyt sen sekä hyvässä että pahassa. Facebook ja WhatsApp lievittävät kotipäivien ajoittaista yksinäisyydentunnetta, ja viisaiden sovellusten kautta koko suku saa nanosekunnissa kuvasarjan ihmevauvasta, joka on oppinut purskuttelemaan bataattisosetta. Sinertävä ruutu viihdyttää, mutta se myös vaatii huomiota lapsen tavoin. Useimmat meistä nykyvanhemmista tietävät, että liiallinen puhelimelle omistautuminen on riski lapsen ja vanhemman vuorovaikutukselle ja lapsen kehitykselle. Me vanhemmat kontrolloimme nyt sekä omaa että lastemme ruutuaikaa. Me pystymme siihen!

Terkkuja sinne hiekkalaatikoille ja päiväunihetkiin! #tsemppiä#katsolastasi#otaselfie
– Anna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s