Mahnaz, ystäväni

293k4k5j395

Mahnaz, ystäväni, on kuvassa vasemmalla ja minä Riitta, kuvassa oikealla.

Iran? Mitä siitä oikeastaan tiesin? Muistin tietysti jotakin koulussa opittua muinaisesta tarunhohtoisesta Persiasta, runoilija Omar Khaijamin, jonka kirjan olin nuorena saanut lahjaksi hyvältä ystävältäni; syrjäytetyn shaahin ja Farah Diban, joiden tarinaa suomalaisetkin naistenlehdet jaksoivat kertoa vuodesta toiseen, vallankumouksen ja ajatollah Khomeinin valtaantulon ja sen myötä valtakunnan sulkeutumisen länsimailta. Kaikki kuitenkin vain pintatietoa tapahtumista jossain kaukana – näitä uutisiahan meille tulee päivittäin, joskus ne koskettavat, joskus menevät täysin ohi.

Uusi ystäväni Mahnaz olisi Iranista. Muuta en juuri tiennytkään sen jälkeen, kun olin täyttänyt ystävähakemukseni MLL:n infotilaisuudessa kolmisen vuotta sitten ja kuullut, että minulle löytyi sopiva pari. Ensimmäinen tapaamisemme sujui ehkä vielä vähän kankeasti, mutta mitä useammin tapasimme, sitä syvemmälle pääsin aivan uuteen maailmaan.

Nyt tiedän jotakin siitä, miten erilaisia ihmiskohtalot voivat olla riippuen siitä, missä maassa ja milloin olemme sattuneet syntymään. Nyt tiedän, millaista oli elämä Iranissa Khomeinin tultua valtaan. Mitä se merkitsi niille, jotka ajattelivat toisin ja halusivat elää toisin ja olivat kyllin vahvoja ja päättäväisiä taistellakseen vapautensa puolesta. Tuhansien heidänlaisten elämä päättyi Iranissa, toiset pääsivät pakenemaan maasta. Osa heistä elää nyt Suomessa mukanaan rankat kokemukset ja jatkuva ikävä ystäviä ja sukulaisia. Kotiin ei ole paluuta.

Nyt tiedän jotakin myös Iranin kielestä, ihmisistä, luonnosta. Mahnazin kertomana näen nyt silmissäni paitsi hänen kauniin kotikaupunkinsa Esfahanin myös lapsuuden maisemat kukkineen ja hedelmäpuineen isovanhempien kotipaikassa Arjenakin kylässä lähellä vuoria. Siellä haluaisin käydä vielä joskus Mahnazin kanssa ja tavata hänen äitinsä, veljensä ja sisarensa.

Halusin mukaan ystävätoimintaan, koska minulla itselläni oli alkanut uusi elämä eläkkeelle jäätyäni. Ajattelin ymmärtäväni, miten tärkeää sopeutuminen Suomen oloihin maahanmuuttajille olisi ja että voisin olla siinä apuna. Mutta sitä en sittenkään täysin ollut ymmärtänyt, miltä muutto yksin pimeään kylmään outoon Suomeen todella tuntuisi. Mahnazin kertomana olen päässyt ainakin osittain eläytymään hänen kokemuksiinsa ja tuntemuksiinsa. Helppo on uskoa, että on ollut sekä hyviä, auttavaisia ihmisiä että myös toisenlaista, ikävää kohtelua. Aivan varmaa on, että jokainen suomalainen ystävä auttaa maahanmuuttajaa ymmärtämään paremmin meitä suomalaisia ja sitä, miten me täällä elämme ja toimimme.

Mitä olemme sitten Mahnazin kanssa yhdessä tehneet? Koska olemme kaksi yksinelävää naisihmistä, olemme vapaita tekemään mitä haluamme. Olemme käyneet elokuvissa, konsertissa, syömässä, kahvilla ja drinkillä, kuuntelemassa kauneimpia joululauluja, ihailemassa keväisiä sinivuokkoja Ruissalossa, ajelleet katselemassa saaristoa ja monenlaista muuta. Joka kerta tavatessamme tunnen, että ystävyytemme syvenee, että on helppo olla yhdessä ja puhua mistä vain mieleen tulee.

Ystäväni Mahnaz on vahva ja rohkea nainen, joka on löytänyt kodin Suomesta jo 13 vuotta sitten. Hän on musikaalinen ja taiteellinen ja seuraa aktiivisesti kotimaaansa uutisia. Hän arvostaa monia asioita täällä: rauhaa, turvallisuutta ja asioiden toimimista, Suomen luontoa. Vaikka hän on Suomen kansalainen, hänen sydämensä taitaa olla Iranissa. Niin olisi varmasti minunkin sydämeni, jos olisin pakosta joutunut jättämään kotimaani.

-Riitta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri järjestää Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaa, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajaäitien kotoutumista ja kielenoppimista. Ystäväksi äidille -toiminnassa etsitään suomea puhuvia naisia ystäviksi maahanmuuttajaäideille. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s