Mitäs hiihtolomalla tekis?

Tämän vuoden hiihtolomat Varsinais-Suomessa ei taida olla niitä lumirikkaimpia viikkoja. Googlettamalla ”vinkit hiihtolomalle” löytyy sivukaupalla vinkkilistoja, joissa kannustetaan lähtemään perheen voimin pulkkailemaan, etsimään sisäinen taitoluistelija tai lähtemään hauskalle laskettelulomalle lähikuntaan. Paikallisääennuste esimerksiksi Turkuun lupaa plusasteita alkuviikolle, joten heippa vaan luistinradoille ja tervetuloa muut vinkit.

perheliikunta_15x10

  1. Sisäliikunta

Varsinais-Suomesta löytyy kivoja ja erilaisia sisäliikuntapaikkoja, joihin voi mennä lapsen kanssa. Jos lunta kaipaa, kannattaa suunnata Paimion hiihtotunneliin, jossa on ulkosäästä riippumatta lämpötila pakkasen puolella.

Turussa kiipeilypalatsissa pääsee niin lapsi kuin vanhempikin haastamaan itsensä. Ottakaa kisa kuka uskaltaa korkeimmalle – veikkaamme, että perheen lapset.

Uimahallit ovat hitti lomailumielessä. Piipahtakaa lähiuimahallin sijasta naapurikunnan vesiparatiisiin tai lähtekää lasten kanssa kylpyläreissulle päiväseltään. Uudet maisemat, vaikka vain siellä uimahallissa, virkistävät mieltä.

2. Ulkoliikunta

Loskasäällä ulkoilussa on kysymys oikeanlaisesta pukeutumisesta. Villasukat ja kumpparit jalassa uskaltaa vanhempikin kävellä suoraan lumisohjokasan läpi lasten näyttäessä tietä. Päivän saa mukavasti kulumaan ulkona jo sillä, kun lähtee kotiove ennakkoluulottomasti tutkimaan luontoa ja naapuristoa, mutta upeita retkeilyreitistöjäkin löytyy monista kunnista, valittavana on myös lasten jaloille sopiva reittejä.

Jos kelit tästä vain keväistyvät, on mahdollista, että hiihtolomalla voisi kaivaa polkupyörät esille. Puuhailkaa ennen pyöräilyä menopelienne kanssa: tehkää yhdessä keväthuolto koko perheen pyörille, niin ovat ainakin viimeistään kevään saapuessa kunnossa tulevan kauden menoihin.

perhe_leikkii_15x10

3. Kotoilua

Hiihtolomalla on ehkä aikaa uppotua kaksin tai isommalla porukalla lastenkirjojen ääreen. Ehdotan, että viette lukemisen elämyksen seuraavalle tasolle: tehkää vaikka lasten huoneesta lapsen lempikirjan maailma! Tyynyt muuntuvat pilviksi tai autoiksi, pahvilaatikon tärkein ominaisuus on olla avaruusraketti ja pehmolelut toimivat kirjan henkilöinä. Lukekaa siis ensin kirja tai tarina läpi, jonka jälkeen suunnitelkaa mitä kirjan maailmaan kuuluu ja toteuttakaa lapsen näkemys tarinasta. Ja sitten leikkimään!

—-

Hiihtolomalla ajatus on usein, että vietetään perheen kanssa aktiivista aikaa, joko koko loman tai lomailtaisin. Haastankin sinut, arvon Arkisopan lukija, ottamaan somepaaston hiihtoloman ajaksi tai edes hiihtoloman illoiksi. Jätä puhelin eteiseen ja käytä sitä vaan kun se soi. Ota lapsi mukaan haasteeseen ja koita kehittää lapsen peliajan tilalle yhteistä tekemistä. Pleikkarin ohjaimet ”voi viedä huoltoon” loman ajaksi tai kännykän laturi ”voi olla hukassa” yhden tai kaksi päivää. Nauttikaa perheen kanssa olemisesta, siitä saa virtaa arkeen!

Kuvat: MLL/Matti Matikainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s