Hyvän kiertokulku

Auttaminen

Olen aina pitänyt valtavasti biisistä Pidä huolta. Tiedättehän, se Pave Maijasen Mistakes-yhtyeen hitti. Kyseinen laulu on minua pari vuotta vanhempi, mutta sen sanoma on ajaton. Kurkataanpa ensimmäisen säkeistön lyriikoihin ja siihen millaisia ajatuksia ne herättävät.

Pidä huolta itsestäs ja niistä, jotka kärsii

Anna almu sille, joka elääkseen sen tarvii

Laulun sanoissa tulee se tärkein asia ensin, omasta itsestä ja hyvinvoinnistaan huolehtiminen. Kun omat asiat ovat kutakuinkin kunnossa, on helpompi toimia tukena muille. Hyvinvoiva ihminen jaksaa kannustaa ja kannatella muitakin. Toisinaan taas tulee hetkiä, jolloin on itse se tukea tarvitseva osapuoli. Avun pyytäminen ja vastaanottaminen ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä taitoja kuin sen tarjoaminen ja antaminen. Liekö jotain suomalaisen sisukkuuden sielunperintöä, että periksi ei anneta ja apua ei pyydetä? Mielestäni kuitenkin jokainen apua pyytävä on mahdottoman rohkea, sillä ei ole suinkaan helppoa uskoa omia tarpeitaan tai murheitaan toisille. Ja jos ihminen apua tarvitessaan ja pyytäessään tuleekin torjutuksi.. No, ei siitä ainakaan mitään kovin rakentavaa seuraa.

Muista siellä rakentaa, missä koti maahan sortuu

Koeta niitä rohkaista, jotka päätöksissään horjuu

Olen harmitellut sitä, ettei aikani riitä kaikkeen vapaaehtoistyöhön, mitä sisäinen maailmanparantajani haluaisi tehdä. Asioita on kuitenkin priorisoitava ja äitinä tärkein tehtäväni on huolehtia lasteni kasvusta ja tarpeista. Apua tarvitsevia on varmasti vielä sittenkin, kun olen saanut (toivottavasti) turvallisesti saatettua lapseni aikuisuuteen ja itsenäiseen, tasapainoiseen elämään. Ja ehtiihän tässä tarjota apua tarvitseville silloin, kun muutoin tilanne sen sallii. Itselle ehkä pieneltäkin tuntuva vaiva ja teko voi merkitä avun saajalle valtavasti. Se myös tuntuu valtavan hyvältä, jos teoillaan voi vaikuttaa positiivisesti ympäristöönsä.

Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa,

tajuu myös antaa, tajuu myös antaa

Eräs tuttuni totesi taannoin jotain erittäin fiksua auttamisesta. Hän ei nimittäin odota saavansa välttämättä vastapalvelusta autettuaan jotakuta. Sen sijaan hän luottaa siihen, että tämä apua saanut henkilö auttaa jotakuta toista silloin, kun siihen kykenee. Ja toisaalta, koska hän on itse saanut tarvitessaan apua, on hänellä halu auttaa toisia silloin, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Tämä on mielestäni oikeastaan koko auttamisen ydinidea – hyvät teot ruokkivat hyviä tekoja, annetaanhan siis hyvän kiertää.

Lämpimiä ajatuksia loppusyksyn päiviin,

Maria

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s