”Äiti, Googlessa luki, että…”

kids-on-a-computer

Jokin aika sitten 8-vuotias poikani tuli koulusta mietteliään näköisenä. Kaveri oli koulussa kertonut, että on olemassa tappajaklovni, joka murhaa ihmisiä. Niin kuin kuka tahansa äiti, minäkin sanoin, että en usko, että tuo on totta. Seuraavana päivänä koulusta tuli kotiin ahdistunut poika. Poika oli kotimatkalla kääntynyt kaikkitietävän Googlen puoleen ja pelästynyt pahanpäiväisesti näkemästään. Sinä iltana poikani ei saanut millään unta ja me vanhemmat yritimme vakuuttaa, ettei tätä tappaklovnia ole enää olemassa.

Kiersin viime talvena ahkerasti mediakouluttamassa päiväkodeissa ja ala-asteilla sekä oppilaita, että opettajia ja vanhempia. Sama ilmiö, joka näkyy minun – mediakouluttajan- arjessa, on tätä päivää. Yhä nuoremmat lapset käyttävät nettiä ja yhä useammin myös altistuvat kyseenalaisille, pelottaville ja ahdistaville sisällöille. Lapset kohtaavat näitä sisältöjä netissä sekä tahtomattaan että tarkoituksella. Joskus kielletty voi myös kiehtoa, niinkuin poikani tapauksessa.

Ala-asteikäiset kertovat kurjista mediakokemuksistaan hyvinkin avoimesti koulutuksissani. Usein jään pohtimaan onko lapsilla kotona kuuntelevaa ja keskustelevaa aikuista, joka on kiinnostunut heidän mediankäytöstään ja jolla on aikaa kuunnella. Toivon, että jokainen vanhempi ymmärtäisi, että oma lapsi on se tärkein tiedonlähde mitä tulee juuri hänen mediankäyttöön.

Itse en usko pelkästään rajoittavaan ja suojelevaan mediakasvatukseen, vaan lapsi tarvitsee läsnäolevan aikuisen, joka kannustaa, rohkaisee, ohjaa ja tukee. On tärkeää, että lapsi voi nauttia, oppia ja hyötyä mediasta! Jokaisella lapsella on myös oikeus mediakasvatukseen. Meidän vanhempien tulee huolehtia, että lapsen ensisijainen mediaympäristö on turvallinen ja että lapselle annetaan tukea tutustua myönteisiin ja iän mukaisiin mediasisältöihin. Näin me varmistamme, että kasvatamme lapsistamme kriittisiä ja vastuullisia mediankäyttäjiä.

Antoisaa mediakasvatussyksyä kaikille! Toivottavasti nähdään koulutuksissa!

Paula Aalto, mediakasvattaja ja nuorisotyönkouluttaja

——-

MLL:n Varsinais-Suomen piirin koultuksia voi ostaa esim vanhempainiltoihin. Mikäli kiinnostuit esimerkiksi Paulan mediakasvatuksesta, vilkaise lisätietoja piirin koulutusosiosta!

kuva: http://www.techvibes.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s