Ilmaisia liikunnan iloja koko perheelle

Sieltähän syksy rytinällä saapui. Nyt on oikea hetki lähteä ulos nauttimaan viimeisistä auringon säteistä ja loistavista ulkoiluolosuhteista, jopa keskellä kaupunkia.

Omat suosikkini monista ulkoilureiteistä Turussa ovat Aurajoen pitkä yhtenäinen rantapolku ja Ruissaloon hienot reitit. Molemmilla reiteillä on näkemistä, tekemistä ja kokemista. Voi vaikka pysähtyä ulkoilmakuntosaliin ja treenata ilmaiseksi valmiiksi lämmiteltyjä lihaksiasi linnunlaulun säestyksellä.

HUN_3929

Turun parhaimpiin keitaisiin kuuluu tietenkin Kupittaan puisto. Luksusta on pelailla jalkapalloa tai beach-volleyta jollakin useista kentistä. Vähemmän tunnettu keidas on Urheilupuisto ja sen vehreät kentät. Esimerkiksi frisbeegolf-radasta nauttimiseen tarvitaan vain frisbee ja ennakkoluulottomuutta – ja vähäsen heittokättä.

Jos perheellä tai muulla poppoolla, on enemmänkin aikaa, kannattaa hypätä porukalla Turku-Säkylä-Pori-pikavuorobussiin ja suunnatkaa Kuhankuonoon. Päiväsaikaan bussi kulkee tunnin välein kumpaankin suuntaan.

HUN_3867

Mukavien yhteisten liikuntatottumusten aikaansaaminen kantaa pitkälle. Suomalaisten teinien liikkumattomuus onkin ongelma, johon pitää puuttua silloin kun lapset vielä kiltisti liikkuvat perheensä kanssa. Vielä 12-vuotiaina lapsemme ovat muuhun Eurooppaan verrattuna liikunnallisesti aktiivisimpien joukossa, mutta 16-vuotiaina jo miltei passiivisimpia. Miten suomalainen yhteiskunta onnistuu passivoimaan lapsemme näin tehokkaasti 12 ja 16 ikävuoden välillä, neljässä vuodessa?

Yleisesti on tiedossamme, että liikunnallinen aktiivisuus lapsena korreloi sekä koulumenestykseen että yleisemmin elämässä pärjäämiseen. Pitäisi siis olla meidän kaikkien sydämenasia houkutella teinimme liikkumaan. Ihanne olisi, että saisimme koulujen pihat houkutteleviksi lähiliikuntapaikoiksi. Harvassa koulussa on kuitenkaan liikkumiseen innostava tai edes mahdollistava piha. Yläasteella, ammattikouluissa ja lukioissa oppilaat saavat usein halutessaan olla välitunnitkin sisällä. Tämän takia koulujen liikuntatilojen välituntikäyttö voisi olla yksi mahdollisuus lisätä teinien liikkumista.

HUN_3905

Arkiliikunta, kuten pyöräillen ja kävellen liikkuminen paikasta toiseen, on myös lapsen helposti opittava tapa. Miten teidän perheessä voitaisiin lisätä ilmaisia liikunnan muotoja? Liikutaanko teillä mielestäsi tarpeeksi?

– Janina Andersson, MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnajohtaja, joka pyöräilee läpi syksyn sateella ja auringonpaisteessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s