Koulurauhan tulisi olla itsestäänselvyys

Kouluvuoden alettua edellisillä viikoilla keskustelupalstat ja lehtien sivut julistivat koulurauhan puolesta ja koulukiusaamista vastaan. Koulurauha-kampanja julkaisi STOP koulukiusaamiselle -kappaleen, jonka esittäjien avulla nostaa koulurauhan tärkeyttä vuotta vuodelta enemmän näkyville.

Kaikkihan tuntuvat tietävän, että koulukiusaaminen jättää lapseen ja nuoreen helposti koko iän kestävät henkiset arvet. On vaikea oppia luottamaan itseensä ja etenkin siihen, että kelpaa sellaisena kuin on, jos hetkestä toiseen joku nimittelee tai kiusaa muuten. Siksi tuntuu, että kaikenikäiset lapset koittavat sulautua parhaalla mahdollisella tavalla massaan, jottei joutusi kuulemaan irvailuja erilaisista vaatteista, saati sitten ihon väristä tai murteesta.

Media väläyttelee eri tuuteissa tarinoita, joissa ”erilainen” nuori löytää lopulta sen oman porukan, jossa uskaltaa saa olla ihan oma itsensä. Löydetään se erikoinen teatteriporukka, tieteistä kiinnostunut tyttö- tai poikaryhmä – you name it. Entä jos pienellä paikkakunnalla vaan ei löydy erilaisia ryhmiä, on vain se sulautumisuunista tullut massa, jossa kaikilla on oltava samanlainen lippis, Niken lenkkarit ja taskussa älypuhelin.

header950_3

Mietipä itse tätä asetelmaa työpaikallasi: muut menevät eri aikaan kahvitauolle, eivätkä kerro siitä sinulle vain siksi, että puhutkin savon murretta etkä turun. Tai sinulle heitetään ”vitsinä” juttuja muiden mielestä rumasta mekostasi, jonka juuri ostit – ja jotat tuskin tulet laittamaan enää huomenna päällesi.

Toivottavasti jouduit vain kuvittelemaan. Harmillisesti kun ei ole työrauhanjulistusta, joka takaisi työpaikat ”Kivaksi työpaikaksi”, jossa kahvitauoilla tukityökaverit juttelevat kaikkien kanssa. Aikuisten on helppo sanoa lapsilleen, että puolusta kaveria, älä mene mukaan kiusaamiseen. (Jari Sinkkosen mukaan se on aika paljon pyydetty lapselta, harkitse siis sanojesi muotoilua.) Vaan aikuinen, uskallatko itse sanoa työpaikallasi ”vitsiniekalle” vastaan, kun hän omasta mielestään vaan vitsillä kommentoi toisten lounasvalintoja, vaatteita tai työtehoa?

Uskalla ensin itse ja vaadi vasta sitten lapseltasi niin saadaan se koulu- ja työpaikkarauha vakituiseksi iloksi kaikkialle.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s